De provincie Zeeland bestaat voor een groot deel uit voormalige eilanden en schiereilanden die nu door dammen en bruggen met elkaar zijn verbonden.
De voormalige eilanden zijn Tholen, Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland.
De schiereilanden in Zeeland zijn: Zuid-Beveland, een schiereiland samen met Walcheren; Walcheren, een schiereiland dat alleen grenst aan Zuid-Beveland, en Sint-Philipsland.
De beroemde Zeelandbrug over de Oosterschelde tussen Zierikzee en Colijnsplaat verbindt Noord-Beveland met Schouwen-Duiveland.
De opening van de brug in 1965 zorgde voor een kortere verbinding tussen de plaatsen Vlissingen, Middelburg en Goes aan de zuidelijke kant, en Zierikzee, Bruinisse en Rotterdam aan de noordelijke kant.
Zeeuws-Vlaanderen, het zuidelijke deel van Zeeland, is geen eiland of schiereiland, maar is vanuit de rest van Nederland alleen per boot, door de Westerscheldetunnel of over land via Belgiƫ bereikbaar.
Waterwegen
De belangrijkste zeearmen in Zeeland zijn de Westerschelde, die stroomt tussen Zeeuws-Vlaanderen en Walcheren en Zuid-Beveland. Het is een belangrijke verbindingsroute tussen de Noordzee en de haven van Antwerpen.
De Oosterschelde ligt tussen Noord-Beveland en Zuid-Beveland, en Schouwen-Duiveland.
De wereldberoemde Oosterscheldekering, die tevens de wegverbinding vormt tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland, is het grootste onderdeel van de Deltawerken die het land moeten beschermen tegen de zee.
Het Veerse Meer, dat ook een geliefd watersportgebied is voor recreatie, loopt tussen Noord-Beveland, en Zuid-Beveland en Walcheren.
donderdag 14 februari 2008
Eilanden en schiereilanden in Zeeland
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten